Gubitak zuba česta je pojava koja se događa uslijed traume (izbijanja zuba), kvarenja, bolesti desni ili starenja. Koji god razlog bio u pitanju, gubitak zuba mora se nadomjestiti - zbog estetskih i funkcionalnih razloga. Iako postoje brojne opcije restauracije zuba poput proteza ili mostova, pokazalo se da nijedna nije funkcionalno učinkovita niti trajna kao implantati. U velikom broju slučajeva, implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno restaurirala funkcionalnost zuba i potpornih struktura.

Što su zubni implantati?

ImpIantati su, najjednostavnije rečeno, veštačke nadoknade zuba. Sastoje se od titanijumskih sidrišta postavljenih sa svrhom da podupiru zubne nadoknade.Kod same ugradnje zubnog implantata cilj je ostvariti pravilan kontakt spoljašnje površine implantata i okolnog koštanog tkiva kako bi srasli zajedno (pojava se naziva „oseointegracija“) i tako osigurali stabilnu potporu za novi zub.


Zubni implantati

Kakav je postupak ugradnje zubnih implantata?

Pre same ugradnje impIantata, proverićemo zdravlje vaših zuba i desni; ukoliko postoji naznaka bolesti desni ili krvarenja, izlečićemo ih. Tretman će biti isplaniran nakon rendgenskog pregleda kojim se ocenjuje kvalitet kosti i proverava anatomija potporne strukture te nakon razgovora u kojem ćemo vas detaljno upoznati s daljnjom procedurom.

Faze

  • Implantat se hirurški ugrađuje u kost. Postupak je brzo gotov i bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje sledi period oporavka tokom kojeg implantat srasta s košću („oseointegracija“), što obično traje od 2 do 6 mjeseci.
  • Nakon perioda oporavka na impIantat se postavlja nadogradnja, odnosno potpora za kasniju zubnu nadoknadu.
  • Mesec do dva kasnije, nakon jačanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja nadoknada zuba, odnosno proteza.

Ko može ugraditi zubne implantate?

Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor kandidat je za ugrađivanje dentalnih impIantata. ImpIantati mogu biti rešenje i kod otežanog ili potpuno onemogućenog nošenja zubnih proteza.
Važno je da imate dovoljno koštanog tkiva, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolisani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično).

Koje su prednosti implantata?

Manji gubitak koštanog tkiva

Prirodni proces obnove vašeg tela održava i koštano tkivo oko korijena zuba. Ali, kod gubitka zuba kost oko zubnog korena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik vaše vilice. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, prevenirajući tako gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost

Kada zubni implantati srastu u vašu kost, oni funkcionišu jednako kao vaši prirodni zubi - za razliku od nekih drugih nadoknada s kojima se kod žvakanja čvrste hrane može javiti iritacija ili upala desni, s impIantatima možete jesti bilo koju hranu i osmehivati se potpuno samopouzdano.

Očuvanje prirodnih zuba

Zbog ugradnje impIantata ne morate žrtvovati kvalitet vaših zuba, jer ne zahteva alternacije susednih zuba kako bi služili kao potpora impIantatu. To znači da vaši prirodni zubi ostaju netaknuti, što je važna dugoročna dobrobit za vaše oralno zdravlje.

Estetika

Napravljen profesionalno, zubni impIantat neraspoznatljiv je od okolnih, prirodnih zuba, a zbog srastanja s košću, vrlo brzo osećate kao da su vaši prirodni zubi.


Postavite nam pitanje, napišite nam vaše predloge i zapažanja.

Naši stručnjaci će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.


* Polja označena zvezdicom su obavezna.

Vaši osobni podaci su zaštićeni. Pročitajte našu Izjavu o zaštiti privatnosti.