Uvod:

Stavljanje implantata nije moguće ako nemamo dovoljan volumen kosti koji će držati implantat. Nažalost, kada izgubimo zub, kost koja ga je nekada držala najčešće atrofira i izgubi volumen. Da bi povećali volumen kosti u gornjoj vilici u koju stavljamo implantat radimo sinus lift. Postupkom sinus lifta nadograđujemo ili dodajemo kost u sinusnu šupljinu iznad gornje vilice.

Uobičajeno se taj postupak radi u isto vrieme kada se stavlja i implantat, ako postaji barem mali volumen kosti. Ako kosti uopšte nema između sinus lifta i stavljanja implantata mora proći oko 6 meseci. Sinus lift se radi pod lokalnom anestezijom tako da je zahvat potpuno bezbolan.
Proces počinjemo s otvorom na desnima na granici sa sinusom. Sinus se zatim otvara.
Podiže se sinusna membrana da se napravi mesto za granulat veštačke kosti. Po stavljanju granulata otvor se zašije. Sinus lift je rutinska bezbolna operacija nakon koje se može pojaviti lagano oticanje, ali ono nestaje već nakon dan ili dva.

Prvo bih želio odgovoriti na najčešća pitanja svojih pacijenata.

Sinus lift odnosno podizanje dna sinusa je potpuno bezbolan zahvat (lokalna anestezija) koji radimo svakodnevno, dakle rutinski. Nisu potrebne nikakve posebne pripreme za pacijenta od uobičajenog zahvata kao što je ispun, lečenje odnosno vađenje zuba.

Treba napomenuti da je uspešnost zahvata u našoj ordinaciji oko 97% (slično kao i kod postavljanja implantata), te implantati postavljeni u tako novostvorenoj kosti u sinusu imaju isto predviđeno trajanje kao i implantati u zdravoj postojećoj kosti.

Što se tiče materijala koji se postavljaju u sinus, postoje materijali od kojih nastaje nova kost (biooss, boneceramic, grafton,...), te postoji mogućnost ugradnje vlastite kosti (alogena kost) koja se u tom slučaju uzima s donje vilice, usitnjava i postavlja na mesto gdje je nema (sinus).

I još jedna napomena, u većini slučajeva dovoljno je dodati samo veštačku kost bez uzimanja vlastite, te se isto tako u većini slučajeva (ako ima bar 2 mm kosti) mogu u ISTOM zahvatu postaviti i implantati što znatno skraćuje vreme čekanje na zube.


Postavite nam pitanje, napišite nam vaše predloge i zapažanja.

Naši stručnjaci će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.


* Polja označena zvezdicom su obavezna.

Vaši osobni podaci su zaštićeni. Pročitajte našu Izjavu o zaštiti privatnosti.