Da bi ugradnja zubnih implantata uspela, moramo imati zadovoljavajući volumen obje vilice. Gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Zube možemo izgubiti iz više razloga: bolesti desni, karijesa, upala ili mehaničkih povreda. Ako kost ispod desni nije dovoljno visoka, široka ili oboje,neophodno je napraviti nadogradnju kosti (augmentaciju) da bi se u nju mogao uspešno ugraditi implantat.

Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje veštačka kost. Nakon presađivanja ili nadogradnje, treba pričekati par meseci da bi došlo do potpune osteointegracije (srastanje s kosti). Postoji više različitih metoda nadogradnje ili presađivanja kosti, a koju od njih će koristiti, odlučuje vaš zubar s obzirom na količinu i mesto ugradnje implantata. Nakon nadogradnje kosti, uobičajeno je pričekati između 4 i 9 meseci za stavljanje implantata.

Kost za presađivanje ili nadogradnju, nadogradnja kosti

Većinom se procedura nadogradnje kosti vrši s komadima vlastite kosti koji se uzimaju s brade ili zadnjeg dela donje čeljusti. Ako tu nema dovoljno kosti, kao izvor se može uzeti i kost kuka ili potkolenice. Kost kuka se smatra boljim izvorom zbog same količine kosti, ali procedura uzimanja kosti iziskuje potpunu anesteziju i boravak u bolnici.

Postoje načini presađivanja i nadogradnje kosti bez upotrebe vlastite kosti koji koriste materijale životinjskog porekla ili veštačke – sintetičke materijale. Novi sintetički materijali stimuliraju određene stanice u telu da se pretvore u koštano tkivo.


Postavite nam pitanje, napišite nam vaše predloge i zapažanja.

Naši stručnjaci će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.


* Polja označena zvezdicom su obavezna.

Vaši osobni podaci su zaštićeni. Pročitajte našu Izjavu o zaštiti privatnosti.